Nu er det snart igen eksamen tid på skolerne rundt omkring i Danmark og dertil kommer diskussion omkring man skal bruge online eksamen. Vi har tidligere set på om man skulle gøre alt hvad man kan for at komme snyderne til livs, men her vil vi se på hvad muligheder eleverne har for at snyde sig til en bedre karakter.

Sådan er reglerne til eksamen

Reglerne til en online eksamen er at eleverne kun må benytte sig af skolens netværk. Disse regler skal sikre at skolen kan se hvilke sider eleverne tilgår under eksamen. Skolen kan se, hvis elever går på Facebook og Lektie hjælp sider der ikke er tilladt.
Ved adgang til disse sider er det muligt og få andre til at løse eksamener for sig. Dette kan ske ved at dele et billede af opgaven på Facebook. Folk spørger så om der er nogen der lige kan hjælpe dem med opgaven til en god karakter. På Lektiehjælp sider tilbyder folk at lave opgaverne for penge. Det skulle tilmed være muligt og ønske en bestemt karakter*.

Hvordan kan eleverne så snyde sig til internet?

Smartphones og USB Dongle er nogle af muligheder som eleverne kan bruge for at komme på et andet netværk end skolens tilladte. Med de medbragte Smartphones kan dele internettet til deres computer og på den måde kan de få adgang till et net, som skolen ikke kan kontrollere.

Produktiv IT’s erfaringer med online eksamen

Vi har erfaringer med online eksamener fra flere forskellige eksamener, vi har blandt andet været med til eksamen hos Københavns Private Gymnasium, Salix Skolen og Østerbro International school. Vi gør hvad vi kan for at finde ud af nye flere muligheder i forhold til beskytte reglerne og opdage snydere til eksamen.
I forhold til opsætning af netværket til eksamen, så er der 2 muligheder, hvis eleverne på skolen har fået opsat individuel brugere på serveren. Så kan vi gå ind og begrænse hver enkelt elev der skal til eksamen og for eksempelvis sige at tirsdag 9:00-14:00 må denne liste med elever kun have adgang til disse sider. Den anden mulighed er simpelthen og begrænse hele skolens adgang på nettet.

Oplevelser med snyd

Vi har i 3 tilfælde af snyd. Vi har oplevet at der har været elever der har prøvet og snyde med brug af internet fra en smartphone. De omtalte elever er blevet bortvist fra eksamen. Vi har kunne scanne os frem til det ukendte netværk og så finde ud af hvem der snyder på stedet. Vi har til vores sidste eksamen i sommers ikke oplevet noget snyd.

Kunne din skole være interesseret i og høre mere om hvad vi kan gøre for jeres skole kan i kontakte os her

Skrevet af Lars Marstrand 20-11-2017

*Kilde: https://gymnasieskolen.dk/laerer-saadan-snyder-elever-til-den-skriftlige-eksamen-1