Kontrol af elevers computere

Nu skal gymnasielærere sidder og kigge studenternes private computere igennem før eksamen. Det kan være browser historie, sociale medier, dokumenter og alt der potentielt kunne bruges til eksamen snyd.
Dette er fra et udkast fra undervisningsminister Merete Riisager bekendtgørelse. Udkastet er sendt til høring.

…eksaminanden giver institutionen adgang til at undersøge de anvendte hjælpemidler indhold, søgehistorik, logfiler mv. samt eksaminandens anvendelse af materialer, konti på sociale medier mv. på internettet med henblik på udredning af formodning om snyd eller andre brud på eksamensreglerne

»Det er noget pjat at sige, at man skal give samtykke for at få adgang til eksamenen. Efter min vurdering kan en offentlig myndighed ikke stille krav til ting, der ikke forekommer nødvendigt. Selvfølgeligt kan man give samtykke, men udgangspunktet er, at man giver samtykke til noget relevant data. Man giver jo ikke ubegrænset adgang,« siger Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor SDU.

Eleverne har ikke det store valg

Enten så giver de studerende tilladelse til at deres lærere kigger i computerne ellers så får de ikke lov til at komme til eksamen. Lærerne skal have adgang til facebook, datingsider, feriebilleder alt hvad der kan findes på computeren. Kan det være rigtigt at en lærer skal vide hvem man dater og om man er nudemodel i sin fritid?

Adminstrativt Helvede

Skolen skal bruge massive administrative kræfter på at gennemsøge de studerende computere. Skal det være sådan at skolerne igen skal stille computere til rådighed og så må elever medbringe USB stik, som skolerne kan kigge igennem for filer.
Personligt syntes jeg selv at det lyder utroligt voldsomt for at fange de få som snyder. Skal eleverne så også kropsvisiteres inden de får lov til at gå ind, for i teorien, så de vel have en mini mobil gemt diverse steder. Jeg tror ikke på at man kan komme alt snyd til livs, men håber det er begrænset til et minimum.

Skrevet af Lars Marstrand 20-10-2017