Der er lige nu meget fokus på persondataforordningen for virksomhederne side, men hvad betyder den for os som privat person?

Lad os se nærmere på det:

For at forstå loven skal vi vide hvad persondata er. Her er samlet en liste med hvad persondata er. De vigtigste for os i dagligdagen er  nok adresse, telefonnummer og navn. Vi ved godt vi ikke skal give koder ud, men hvorfor skal vi beskytte navn, adresse og telefonnummer? Det skal vi gøre, da nogle personer kan udnytte disse informationer. De kan bruges til alt fra falsk sygesikringskort til Quicklån eller social hacke af koder.

Hvad er persondata?

Persondata er:

  • Adgangskoder
  • Adresse
  • Cpr-nummer
  • Elektroniske spor
  • E-mail-adresse
  • Familiemæssige oplysninger
  • Fotos
  • Fødselsdato
  • GPS-oplysninger
  • Initialer/loginnavn
  • Interesser
  • IP-adresse
  • Kreditkortnummer
  • Køn
  • Logning i IT-systemer
  • Løn
  • Mac-adresse
  • Medarbejder-ID
  • Navn
  • Nummerplade
  • Pasnummer
  • Personlige produktionstal
  • Personlighedstest
  • Rejseoplysninger
  • Stilling
  • Størrelse på sko og tøj
  • Telefonnummer
  • Uddannelse – karakterer
  • Videoovervågning

Særligt følsomme

  • Biometriske oplysninger
  • Fagforening
  • Genetisk information
  • Helbredsoplysninger
  • Politisk overbevisning
  • Race, etnicitet
  • Religion/filosofisk overbevisning
  • Seksuel orientering/seksuelle forhold
  • Straffeattest
  • Væsentlige sociale problemer

Dine rettigheder!

Du har i henhold til Persondataloven:

  • Ret til at få information fra den dataansvarlige om, at der indsamles oplysninger om dig
  • Ret til indsigt i de oplysninger, der behandles, om dig selv
  • Ret til at protestere mod, at behandling af oplysninger finder sted
  • Ret til at protestere mod, at oplysninger om dig selv videregives med henblik på markedsføring
  • Ret til at få oplysninger, der er urigtige eller vildledende, rettet eller slettet, samt i den forbindelse at forlange, at andre, der har modtaget oplysningerne, orienteres om dette
  • Ret til at tilbagekalde et givet samtykke

På Datatilsynets hjemmeside kan du læse mere om dine rettigheder i forhold til de myndigheder, virksomheder og foreninger, der har / registrerer dine persondata – Find dem her

Disclaimers:

Kan jeg ringe til min gamle arbejdsplads og bede dem om at glemme mig?

-Nej,de har ret til at gemme nogle oplysninger i forhold til andre love.

Kan jeg bede min gamle arbejdsplads om at fremvise hvilke data du har gemt om mig?

Ja, du har nu ret til at få afvide, hvilken data og hvordan den opbevares.

Må telefonselskaberne ringe til os med henblik på salg?

-Ja, de samme regler gælder i forhold til, hvis du har givet dem lov. Dog vil der i fremtiden stå mere tydeligt, hvad du siger ja til, så du vil nok komme på færre lister

Må mine børns skole have lister med forældre og telefonnumre hængende?

-Nej, det er persondata, det må ikke hænge frit tilgængeligt fremme

Må jeg så ikke skrive navn og adresse på mine jobansøgninger?

-Ja, loven er lavet til at beskytte dig. Virksomhederne har pligt til at slette ansøgningen igen efter 30 dage, så din data ikke kommer i hænderne på forkerte,

Hvad nu hvis virksomheden spørger om de må beholde ansøgningen længere, må de så det?

-Ja, hvid du giver dem lov, så må de godt opbevare den længere.

Når jeg går fra en hjemmeside til den anden, så gemmer de jo min data til reklamer, må de det?

-Nej, det må de ikke! Der kommer en Cookie lov omkring det senere på året.

 

Har du flere spørgsmål, så skriv til os eller tag fat i Datatilsynet.

Tænk over denne, hvis fuldt navn, mail og nummer er persondata, må man så beholde et modtaget visitkort?

 

Hvis I har brug for rådgivning i forbindelse med at sikre overholdelse af Persondataforordningen, vil vi meget gerne tage et uforpligtende møde med jer, hvor vi kan fortæller mere om, hvordan ProduktivIT kan hjælpe netop jeres virksomhed i denne proces.
Ring til os på +45 82 30 74 00 for en snak om din virksomheds muligheder – eller send os en mail på info@produktivit.dk.