Ønsker du Windows 10 til at køre hurtigere? Vi har hjælpen. Tag et par minutter for at prøve disse tips og din computer bliver hurtigere og mindre tilbøjelig til ydeevne- og systemproblemer.

 

1 – Skift dine strømindstillinger

Hvis du bruger Windows 10’s Power Saver-plan, sænker du din pc. Denne plan reducerer din pc’s ydeevne for at spare energi. (Selv desktop-pc’er har typisk en strømsparingsplan.) Hvis du ændrer din strømplan fra strømsparer til høj ydeevne eller afbalanceret, får du et øjeblikkeligt ydeevneforøgelse.

For at gøre det, skal du starte Kontrolpanel og derefter vælge Hardware og lyd > Strømstyring. Du kan typisk se to muligheder: Balanceret (anbefalet) og Strømbesparelse. (Afhængigt af dit mærke og model kan du også se andre planer her, herunder nogle mærkevarer fra producenten.) For at se indstillingen Høj ydeevne, skal du klikke på pil ned ved Vis flere planer.

For at ændre din strømindstilling skal du blot vælge den ønskede, og derefter afslutte Kontrolpanel. Høj ydeevne giver dig mest oomph, samtidig bruger mest strøm; Balanceret finder en median mellem strømforbrug og bedre ydeevne; Og strømsparer gør alt for at give dig så meget batterilevetid som muligt. Desktop-brugere har ingen grund til at vælge Strømsparer, og endda bør bærbare brugere overveje den afbalancerede indstilling, når de ikke er tilsluttet – og høj ydeevne, når de er tilsluttet en strømkilde.

2 – Deaktiver programmer, der kører ved opstart

En af grundene til, at din Windows 10-pc kan føle sig svag, er, at du har for mange programmer, der kører i baggrunden – programmer, som du aldrig bruger eller kun bruger sjældent. Stop dem fra at køre, og din pc vil køre mere glat.

Start med at starte Task Manager: Tryk Ctrl-Shift-Esc eller højreklik på nederste højre hjørne af skærmen og vælg Task Manager. Hvis Task Manager lanceres som en kompakt app uden tabs, skal du klikke på “Flere detaljer” nederst på skærmen. Opgavehåndteringen vises derefter i hele sin fulde helhed. Du kan gøre en hel masse ting med det, men vi vil kun fokusere på at lukke unødige programmer, der kører ved opstart.

Klik på fanen Start. Du får vist en liste over de programmer og tjenester, der starter, når du starter Windows. Inkluderet på listen er hvert programs navn samt dets udgiver, om det er muligt at køre ved opstart, og dens “Startvirkning”, hvilket er hvor meget det sænker Windows 10, når systemet starter.

For at stoppe et program eller en tjeneste fra at starte ved opstart skal du højreklikke på det og vælge “Deaktiver”. Dette deaktiverer ikke programmet fuldstændigt; Det forhindrer kun det i at starte ved opstart – du kan altid køre programmet efter opstart. Hvis du senere beslutter, at du vil starte den ved opstart, kan du også vende tilbage til dette område af Task Manager, højreklikke på programmet og vælge “Aktiver”.

Mange af de programmer og tjenester, der kører ved opstart, kan være kendt for dig, som OneDrive eller Evernote Clipper. Men du kan ikke genkende mange af dem.

Task Manager hjælper dig med at få oplysninger om ukendte programmer. Højreklik på et emne, og vælg Egenskaber for at få flere oplysninger om det, herunder dens placering på harddisken, om den har en digital signatur og andre oplysninger som versionsnummer, filstørrelse og sidste gang, den blev ændret.

Du kan også højreklikke på emnet og vælge “Åbn filplacering.” Det fører det til den mappe, hvor filen er placeret, hvilket kan give dig et andet fingerpeg om programmets formål.

Endelig og mest hjælpsomt kan du vælge “Søg online”, når du højre klikker. Bing vil derefter starte med links til websteder med information om programmet eller tjenesten.

Hvis du er meget nervøs for en af ​​de anførte applikationer, kan du gå til en hjemmeside, der køres af Reason Software, kaldes, shouldiblockit? Og søg efter filnavnet. Du finder normalt meget solide oplysninger om programmet eller tjenesten.

Nu hvor du har valgt alle de programmer, du vil deaktivere ved start, næste gang du genstarter computeren, vil systemet være meget mindre berørt af unødvendige programmer.

3 – Deaktiver skygger, animationer og visuelle effekter

Windows 10 har nogle flotte skygger, animationer og visuelle effekter. På hurtige nyere pc’er påvirker disse normalt ikke systemets ydeevne. Men på langsommere og ældre pc’er kan de påvirke computerens præstation.

Det er nemt at slukke dem. I søgefeltet Windows 10 skal du skrive sysdm.cpl og trykke på Enter. Det åbner dialogboksen Systemegenskaber. Klik på fanen Avanceret og klik på “Indstillinger” i afsnittet Ydeevne. Det bringer dig til dialogboksen Præstationsindstillinger. Du får vist en varieret liste over animationer og special effekter.

Hvis du har tid og elsker at justere, kan du slå de enkelte til og fra. Disse er de animationer og specielle effekter, du helt sikkert vil deaktivere, fordi de har størst effekt på systemets ydeevne:

Animer kontrol elementer i vinduer

Animer vinduer, når de minimeres og maksimeres

Animationer i proceslinjen

Lad åbne kombinationsbokse glide gradvist frem

Lad værktøjstip tone eller glide gradvist frem

Lad menuer tone eller glide gradvist frem

Vis skygger under vinduer

Det er dog meget nemmere at vælge “Juster til den bedste ydelse” øverst på skærmen, og klik derefter på OK. Windows 10 slukker derefter de effekter, der sænker dit system.

4 – Start Windows Fejlfinding

Windows 10 har et meget nyttigt, mindre kendt værktøj, der kan snyde udførelsesproblemer og løse dem. For at starte det, åbn kontrolpanel og vælg afsnittet System og sikkerhed på skærmen. Klik derefter på “Kør vedligeholdelsesopgaver”. En skærm med titlen “Fejlfinding og forebyggelse af computerproblemer” vises. Klik på Næste.

Fejlfindingen finder filer, du ikke bruger, identificerer eventuelle præstationer og andre problemer på din pc, rapporterer dem til dig og retter dem derefter. Bemærk, at du muligvis får en besked, der siger “Prøv fejlfinding som administrator”. Hvis du har administrative rettigheder til pc’en, skal du klikke på den og fejlfindingsprogrammet starter og udfører sit arbejde.

5 – Få hjælp fra Performance Monitor

Der er et godt værktøj i Windows 10 kaldet Performance Monitor(Ydelsesmåler), der bl.a. kan oprette en detaljeret performancerapport om din pc, detaljere system- og ydeevneproblemer og foreslå rettelser.

For at få rapporten skal du skrive perfmon/ydelsesmåler i din søgefelt og trykke på Enter. Resource and Performance Monitor åbner og samler oplysninger om dit system. Det vil sige, at det tager 60 sekunder, men faktisk kan det tage op til flere minutter. Når skærmen er færdig, starter den en interaktiv rapport.

Du finder en masse yderst detaljerede oplysninger i rapporten, og det kan tage meget tid at gå igennem. Din bedste indsats er først at se på Advarsels sektionen, som beskriver de største problemer (hvis nogen) den fandt på din pc, som f.eks. Problemer med Windows, med drivere og så videre. Det fortæller dig også hvordan du løser hvert problem – for eksempel hvordan du tænder en enhed, der er blevet deaktiveret.

Det er også værd at rulle ned til afsnittet Ressourceoversigt, hvor du finder en analyse af, hvor godt din CPU, netværk, disk og hukommelse udfører. Hvert resultat er farvekodet, med grøn betyder ingen problemer, gul betyder potentielle problemer og rødt med et problem.

Derudover rapporterer ressourceoversigten også præstationsmålinger og forklarende detaljer. For eksempel til CPU’en kan den vise grønt og en udnyttelse på 21%, med detaljerne, “Normal CPU-belastning”. Eller for Hukommelse kan den vise gul, med 62% udnyttelse og detaljerne, “1520 MB er tilgængelig.” Baseret på hvad du får, vil du måske gerne gøre noget ved din hardware – fx tilføje mere hukommelse.

6 – Dræb bloatware

Nogle gange er den største faktor, der nedsætter din pc, ikke Windows 10 selv, men bloatware eller adware, der tager CPU og systemressourcer. Adware og bloatware er særligt lumske fordi de måske er blevet installeret af computerens producent. Du ville blive forbløffet over, hvor meget hurtigere din Windows 10-pc kan køre, hvis du slipper af med det.

Kør først en system scan for at finde adware og malware. Hvis du allerede har installeret en sikkerhedspakke som Norton Security eller McAfee LiveSafe, kan du bruge det. Du kan også bruge Windows 10s indbyggede anti-malware-app – skriv bare Windows Defender i søgefeltet, tryk på Enter, og klik derefter på Scan nu. Windows Defender vil søge efter skadelig software og fjerne eventuelle fund.

Det er dog en god idé at få en anden mening, så overvej et gratis værktøj som Malwarebytes Anti-Malware. Den gratis version scanner for malware og fjerner hvad den finder; Den betalte version tilbyder altid beskyttelse mod at stoppe infektioner i første omgang.

Prøv bare nogle af disse tricks og du vil opdage, at du har en hurtigere Windows 10 computer – og en der er mindre tilbøjelig til at have pålidelighedsproblemer.